Når din terrasse eller indkørsel er færdig, er der meget du kan gøre for at vedligeholde belægningen, så den altid fremstår flot. Herunder finder du nogle enkle råd. Husk det er altid bedre at forebygge…
Sørg for at fugerne hele tiden er fyldte.
Når du har lagt ny terrasse eller indkørsel, er det meget vigtigt, at du sørger for, at der er nok fugemateriale i fugerne hele tiden. Det materiale du har valgt at bruge, vil uvægerligt synke sammen efterhånden som tiden går, og når det regner. Når fugen hele tiden er fyldt, sikrer det at forbantet ikke skrider, og at fliserne ligger stabilt. Ukrudtsfrø blæser væk, i stedet for at ligge i den sunkne fuge og spire, så det virker også ukrudtsforebyggende. Den første sæson vil du opdage, at det vil være nødvendigt, at feje nyt fugemateriale ned ca. hver 14 dag. Det er vigtigt at du fejer alt overskydende sand væk hver gang. Sandet kan nemlig misfarve belægningen, og holde på fugten ,og derved fremprovokere kalkudfældninger. Vi anbefaler Danfugesand. Danfugesand virker ukrudtshæmmende og ensartet i kornstørrelsen, det letter fyldningen af fugerne.
Fej visne blade væk.
Når efteråret kommer, vil visne blade blæse rundt i haven, og ligge sig på din belægning. Problemet med de visne blade er de farvestoffer, der trækker ud af dem. Når bladene visner, bliver det grønne farvestof (klorofyl) nedbrudt. Tilbage i bladene er der orange og røde farvestoffer (karotenoider og anthocyaniner). Disse farvestoffer kan misfarve belægningen, hvis bladene får lov til at ligge hele vinteren. Så det bedste du kan gøre, er at feje alle visne blade væk inden vinteren kommer. Skulle skaden alligevel være sket, kan du fjerne misfarvningerne med en opløsning af klorin, det er ikke særlig godt for miljøet, så husk at feje bladene væk, det er som sagt lettere at forbygge.
Ukrudt
Ukrudt er svært at undgå helt. Men med et rent fugemateriale, er du kommet godt på vej. Vi anbefaler Danfugesand, der har en stærkt begrænsende effekt på ukrudtsvækst i fugerne. Vedligehold fugerne flittigt og undgå op til 80 % ukrudt. Resten må tages på gammeldags manér – med håndkraft, så tidligt som muligt så frøafkast undgås.
Rengøring
Fliser og belægningssten bliver beskidte ligesom havemøblerne og bilen for den sags skyld. Indimellem hører vi kunder sige at farverne forsvinder på deres belægning. Når vi så spørger hvor tit de vasker fliserne, så ser de meget overraskede ud. Skal de vaskes? Ja, det skal de, ligesom alt andet udendørs. Tænk over hvor tit du vasker bilen. Den ”trafikfilm” der ligger sig på lakken af bilen, ligger sig også på fliserne, og det er klart, at hvis man aldrig vasker denne hinde af, så bliver den tykkere og tykkere, og til sidst kan det være svært at se farverne på belægningen. Den mest miljøvenlige måde at rengøre sine fliser på, er at vente på et godt regnskyl. Det er gratis vand, der skyller fliserne jævnt og godt. Så fat en gulvskrubbe eller en hård kost og noget sulfo sæbe, og skrub så fliserne rene. Alt almindeligt skidt forsvinder på denne måde, lige fra fugleklatter til fedt der er sprøjtet ned fra grillen. Når belægningen igen er tør, kan du feje et friskt lag fugemateriale på, og din belægning vil fremstå som ny igen!
Et effektivt middel, der letter rengøring betragteligt er at imprægnere (Coate) din belægning. Coating er en imprægnering, som forsegler overfladen på belægningen, så skidt mos og alger ikke kan "bide" sig fast.
Vi anbefaler generelt, at man følger Danske Betons retningslinier. De kan hentes som PDF her: