Hvad er forskellen på fliser og belægningssten? Hvad skal du vælge ud fra de mange muligheder cementstøberierne tilbyder i dag?
Ja der er mange spørgsmål, der trænger sig på, når du skal beslutte dig for en ny belægning. Det ligger måske langt fra dit normale arbejdsområde, eller det er måske første gang, du står i denne situation. Her forsøger vi, at besvare de mest almindelige spørgsmål.
Hvad er forskellen på fliser og belægningssten? På det teoretiske plan, er der helt klare definitioner på, hvad der adskiller fliser fra belægningssten. Det er stenens mål, der klart definerer dette altså flisens længde og bredde i forhold til tykkelsen
Som tommelfingerregel kan man sige, at belægningssten er små sten og fliser er noget større. Der findes et utal af forskellige størrelser og faconer, for ikke at tale om farver, som er et helt kapitel for sig.
Hvordan vælger jeg fliser til min have? Når du vælger belægning til din terrasse eller indkørsel, er det vigtigt at du tænker over, hvad belastningen er på området. Er det en terrasse, der udelukkende skal benyttes af gående, eller er det en indkørsel, hvor bilen dagligt skal passere? På gangarealer, behøver du ikke stille særlige krav til tykkelsen på fliserne, det er dog stadig vigtigt at tænke over underlaget, som skal have den rette bæreevne. Indkørsler er helt anderledes. Her er underlaget meget afgørende for, hvordan stenene kommer til at ligge efter nogle år. Ærgerligt er det, hvis der efter få år kommer hjulspor eller lunker i belægningen. Det er dog ikke fliserne eller belægningsstenenes skyld, de kan ikke gøre for, hvis underlaget ikke kan bære. Indkørsler stiller større krav til stenenes tykkelse, ikke noget med 5 cm eller 5,5 cm i indkørslen, det dur ikke, hvis du er rigtig uheldig kan der faktisk godt knække et par sten. Nej minimum 6 cm til indkørsler, og husk igen underlaget skal være i orden. Hvis underlaget ikke kan give sig, er det meget usandsynligt at en sten vil knække.
Når du har valgt tykkelsen på belægningen, kan du begynde at overveje udformningen af stenen. Hvilken facon skal den have? Der er rigtig mange muligheder. Du kan også vælge at blande flere størrelser sammen, det giver liv til belægningen, og du kan lægge mange forskellige mønstre. Nogle cementstøberier har færdige belægninger, der allerede er blandet i størrelserne, så det er muligt at se, hvordan det færdige resultat bliver. Se fx. Læsøsten, den er blandet i 4 forskellige størrelser og kan ses i udstillingen, eller den nye Ørkensten, der er mixet i et moderne mønster af 3 forskellige størrelser.
Dernæst kan man overveje at lægge stenene i mønster. FX Rådhusbelægning eller Københavnerbelægning, som er kommet lidt på mode igen. Man kan vælge fliser i beton og chaussesten i granit. Eller både betonfliser og betonsten i 10x10 cm Kop-sten i stedet for granit udgaven. Sidstnævnte er det letteste for en "gør-det-selv-mand", for fliser og betonsten har samme tykkelse. 10x10 stenene er virkelig 10x10 cm, hvorimod granit chaussesten varierer flere centimeter på alle leder og kanter. Hvilket vil sige at du skal vende og dreje alle stenene for at få et acceptabelt resultat. De skæve mål gør også at du er nød til enten at skrabe i underlaget eller fylde grus på for at få en jævn overflade. Alt det arbejde sparer du, hvis du vælger beton versionen. Med granit udgaven får du meget brede fuger, hvor der er plads til at mos og ukrudt lystigt kan formere sig. Udover at det ikke er særligt pænt, risikerer du også at store ukrudtsplanter misfarver belægningen og skubber til stenene og skaber lunker og andre uregelmæssigheder i belægningen.
Sildebens mønster er retro - en gammel nyhed, der er har vundet indpas igen. Det er et mønster, hvor du vælger en flise der er rektangulær, og lægger den skiftevis "stående" og "liggende". Et meget klædeligt mønster, meget holdbar til fx. indkørsler. Der er ingen lige linier, der kan forskubbes.
Vi håber ovenstående har været til hjælp, ellers er det bare ud og hente prøver på fliser og farver, tage dem med hjem og gå og kigge på dem i nogle dage. Det tager sig ofte anderledes ud, når prøverne kommer med hjem, end når du ser dem på en udstilling.
Vi håber du kunne drage nytte af ovenstående råd om valg af fliser. Hvis der er spørgsmål du stadig brænder inde med, kontakt os da på telefon 60665636 eller på mail info@frandsencement.dk